1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През 2011 г. рециклиращите организации в страната са събрали над 320 хиляди тона отпадъци от опаковки

През 2011 г. рециклиращите организации в страната са събрали над 320 хиляди тона отпадъци от опаковки

Близо 60% от тях са изгорени в инсталации за вторична преработка

Близо 60% от тях или 198 хил. т са изгорени в инсталации за вторична преработка, което е позволило чрез вторичната им преработка да се спестят суровини и енергия за производство на други продукти. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Кардажова, цитирана от investor.bg.

В количествено изражение ефектът от рециклираните отпадъци означава, че през следващата година депонираните опаковки ще намалеят със 120 хил. куб. м.

Министър Караджова припомни, че чрез вторичната преработка на пластмасовите опаковки през 2012 г. се предвижда да бъдат спасени от изсичане над 830 хиляди дървета. Значителни икономии ще има при използването на ел. енергия и питейна вода, необходими за производството на новите опаковки.

Експертните изчисления сочат, че един тон рециклирана пластмаса спестява електричеството на едно българско домакинство за две години, а всеки тон рециклирана хартия спасява от отсичане 13 дървета.

За първи път през 2011 г. организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки в столицата отчитат по-голяма активност сред хората при разделното събиране на небиологичната смет.

Екоминистърът припомни, че от 1 януари 2013 г. ще бъде въведена прогресивно увеличаваща се продуктова такса и за по-дебелите найлонови торбички с минимална дебелина от 30 микрона. Караджова изрази задоволство от положителния ефект, получен след въвеждането през септември т.г. на подобна такса за по-тънките торбички.

Над половината от гражадните обясняват, че събират разделно боклуците, а други 30 на сто смятат, че цветните контейнери не са достатъчно близо до домовете им, което се явява пречка.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.