1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През 2011 г. в София са се увеличили пожарите без материални щети

През 2011 г. в София са се увеличили пожарите без материални щети

Отработени са общо 7 665 произшествия, което е с 264 повече от предходната 2010 г.

През 2011 г. в София са се увеличили пожарите без материални щети, както и лъжливите повиквания. Отработени са общо 7 665 произшествия, което е с 264 повече от предходната 2010 г. Тези данни от доклада на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" бяха представени в Столична община на днешното заседание, пише ibox.bg.

Основните проблеми на пожарникарите са липсата на резервни части за пожарните автомобили, тъй като голяма част от наличната техника е остаряла и доставката им е силно затруднена и невъзможна. Остър недостиг има и при пожаро-техническото въоръжение с елитни предпазни средства.

В доклада се посочва, че София е единствената европейска столица, която не разполага с автоподемно устройство с височина на действие 50 и повече метра, независимо, че на територията й са изградени и функционират над 1 000 високоетажни автомеханични стълби с възможности за действие до 6-7-етажни сгради.

От столичната пожарна посочват, че разширяването на София изисква изграждане на нови противопожарни служби и в районите на град Нови Искър и квартал Панчарево, тъй като голямата отдалеченост на съседните районни пожарни служби до населените места от тези райони увеличава риска от ненавременна намеса при инцидент.

Особено внимание заслужава въпросът за създаване и организиране на доброволни гасачески формирования в крайните райони на столицата (в градовете Банкя, Нови Искър, Бухово и още 34 села) за гасене на пожарите, възникнали в горските и земеделските масиви.

В доклада се изтъква необходимостта от подобряване на пътната обстановка чрез управление на трафика и координация на пътните сигнали. Това може да се постигне чрез монтирането на камери по булевардите, а светофарите по кръстовищата да се управляват автоматично, за да се осигуряват т.нар. „зелени вълни" в зависимост от броя на колите в различните часове.

Столичните пожарникари се оплакват и от затрудненията, предизвикани от изоставените и безразборно паркирани коли по булеварди, малки квартални улички, пространствата около жилищните блокове и централната градска част.

Те са си поставили за цел със собствени усилия да изготвят електронни макети на информационни материали със свои тематики и фотоси, както и разработване на информационно-образователен център за превантивна подготовка на населението за предотвратяване на пожари и аварии и изграждане на култура за адекватни действия, защита и самозащита при пожар и други кризисни ситуации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.