1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През 2013 г. България ще рекламира туризма си в 4 нови страни

През 2013 г. България ще рекламира туризма си в 4 нови страни

Финансирането от 7.2 млн. лв. е по оперативна програма "Регионално развитие"

През 2013 г. България ще рекламира туризма си в 4 нови страни, където не са правени национални кампании досега - Румъния, Украйна, Полша и Швеция. Финансирането от 7.2 млн. лв. е по оперативна програма "Регионално развитие".  Парите ще се използват за реклама в местни телевизии, вестници и сайтове, както и за посещения на журналисти в българските курорти, съобщава "Капитал Daily".

Планът за тази реклама е бил одобрен още през миналата година, но не е могъл да започне през тази. Заедно с това министерството на икономиката планира и да повтори рекламните кампании в Германия и Русия, които са двата най-големи туристически пазара за България, но не се предвижда за Великобритания.

Икономическото ведомство е бенефициент на оперативна програма "Регионално развитие" по проекти за Национален туристически маркетинг. Общата предвидена сума за тях до края на 2013 г. е около 64 млн. лв., като над 55 млн. лв. от тях са европейско финансиране.

В четирите държави - Румъния, Украйна, Полша и Швеция, ще бъдат популяризирани различни видове туризъм, включително морски, ски, СПА, еко- и културен. Кампаниите предстои да се проведат на няколко етапа, като в следващите месеци ще бъде избран и изпълнител на проекта.

В Украйна ще се наблегне на морския туризъм и кратките пътувания до забележителности. На шведския пазар акцентът ще бъде върху СПА и културния туризъм.  През последните години от тази пазар имаше сериозен спад, след като шведски турист бе пребит до смърт от охранител на дискотека. Преди това броят на шведските туристи беше около 120 хил., а в периода 2010-2011 г. са около 50 хиляди.

За Румъния е предвидено да се наблегне на реклама на ски и културен туризъм. Това е най-силно развилият се пазар през последните години, като за миналата година броят на туристите оттам достигна 1.5 милиона.

В Полша рекламата ще е основно върху билбордове и върху транспортни средства в градовете Варшава, Познан, Вроцлав и Краков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.