1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През 2013 г. се навършват 80 години от обявяването на първите резервати в България

През 2013 г. се навършват 80 години от обявяването на първите резервати в България

Снимка:

Този акт е резултат от значителните усилия на българските лесовъди

През 2013 г. се  навършват  80  години  от  обявяването  на  първите  резервати  в  България.  Този  акт  е  резултат  от  значителните усилия на  българските лесовъди, които са се стремили да гарантират опазването на най-ценните горски екосистеми за идните поколения.

Сред първите защитени територии в България са били резерватите "Парангалица" в Рила, "Горна Еленица - Силкосия" в Странджа, "Баюви дупки" в Пирин, "Бистришко бранище" във Витоша.

Днес,  благодарение  съществуването на тези резервати,  ние имаме възможност да научим много за структурата,  функциите и значението на  старите естествени гори. Същевременно  тяхното  опазване представлява значително предизвикателство, тъй като управлението им изисква добро познаване на естествените процеси, които протичат в старите гори и засилено популяризиране на тяхното значение.

През последните години това предизвикателство е особено актуално за вековните иглолистни гори, в които влиянието на климатичните промени и антропогенния натиск поставя под въпрос запазването на техните изключителни екологични, социални и рекреационни функции.

В тази връзка на 4 октомври в Благоевград ще бъде проведена конференция на тема „Вековни иглолистни гори в Централна и Югоизточна Европа – ползи и проблеми при опазването им“, организирана съвместно от Лесотехническия университет, Института за гората към БАН, Министерството на околната среда и водите, Дирекцията на Национален парк Рила и WWF.

Целта  на конференцията  е  да  даде  възможност  на представители  на  научните  среди,  държавните институции и природозащитните организации в  България и Източна Европа да обменят научен и експертен опит за   особеностите и значението на старите иглолистни гори, да очертаят  необходимостите от бъдещи проучвания и да обсъдят предизвикателствата   пред опазването и популяризирането на тези гори.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.