1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През 2013 г. светът произвежда толкова вредни емисии, колкото и през 1990 г.

През 2013 г. светът произвежда толкова вредни емисии, колкото и през 1990 г.

Снимка:

Това сочи доклад на Международната агенция по енергетика

Не само енергийната консумация в световен мащаб се увеличава, но днес човечеството изхвърля точно толкова СО2 за всяка произведена единица енергия, колкото и през 1990 г., сочи доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитиран от АФП.

Въпреки възхода на възобновяемите енергийни източници, количеството въглероден диоксид, отделяно за всяка енергийна единица е спаднало едва с 1% средно, за последните 23 години, което се дължи основно на продължаващото масово използване на въглища.

Данните показват също така и спад в темповете: между 1971 – 1990 г. „индексът за въглероден интензитет на енергийният сектор” се е снизил с 6%, но оттогава остава на едно и също ниво, „въпреки политическите ангажименти от конференцията за климата в Рио през 1992 г. и протокола от Киото от 1997 г., и бумът на възобновяемите технологии последното десетилетие”.

За да се избегне планетарното затопляне да не надхвърли 2 градуса до края на века, трябва индексът на агенцията да спадне до 5,7% до 2020 г. и до 4,6% до 2050 г., уточнява МАЕ в доклада, озаглавен „Оценяване на напредъка на чистата енергия”.

Експертите посочват още, че с тези темпове светът дори не се приближава към поставените междинни цели за 2020 г., които да доведат до намаляването на глобалната температура с 2 градуса до 2100 г.

 

Етикети МАЕ, енергетика, СО2
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.