1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През февруари и март ще има нови проверки за незаконно строителство край язовирите

През февруари и март ще има нови проверки за незаконно строителство край язовирите

Целта на тези проверки е да констатират не само дали са законни сградите, но и къде се отчитат отпадъчните води

През февруари и март ще има нови проверки за незаконно строителство край язовирите. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, предаде Агенция „Фокус”. По думите на Плевнелиев - в момента се обобщават данните в междинни доклади от проверките за незаконно строителство край язовирите. 14 работни групи, в които работеха стотици хора от десетки институции в момента обобщават данните на всички 53 язовира.

В края на януари на пресконференция ще бъдат обявени предварителните данни. В периода февруари-март ще има втори проверки и през април ще има окончателни данни.  Целта на тези проверки е да  констатират не само дали са законни сградите, но и къде се отчитат отпадъчните води, което тези къщи генерират и много други аспекти на законността. До края на януари на база на междинните доклади ще бъдат дадени препоръки към всички обекти и ще се поставят срокове да се направят малки пречиствателни инсталации, да се заустят. Очакваме десетки незаконни сгради”, каза Плевнелиев.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е водещо във ВиК инфраструктурата в България и трябва да работи, за да се подготви добре 2014 - 2020 г. и бъдещите инвестиции във ВиК сектора. По думите му в периода 2007 - 2013 г. фокусът на оперативна програма „Околна среда” в изцяло върху пречиствателните станции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.