1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През изминалото денонощие в страната са погасени 170 пожара

През изминалото денонощие в страната са погасени 170 пожара

Напълно забранено е опалването на стърнища и отпадъци

За изминалото денонощие пожарникарите и спасителите са участвали в ликвидирането на 215 произшествия, 170 от тях са били пожари, а други 36 спасителни и помощни операции. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Най-много пожарни инциденти са възникнали в сухи треви и храсти – 102 броя. Продължава гасенето на пожар между хасковските села Студена и Радовец. Три пожарни екипа, служители на горското стопанство и 40 доброволци вече трети час се опитват да локализират пожара, който се развива на площ от 500 дка. Огънят е обхванал суха трева и храсти и част от широколистна гора. Гасаческите действия са затруднени от силния вятър, който разпалва вече погасени огнища.

Четири пожарни екипа, служителите на горското стопанство на гр. Хисар и 50 местни жители се опитват да овладеят огъня в землището на пловдивското село Отец Пайсиево. Към момента пожарът се развива на площ от 150 дка сухи треви и 30 дка. борова гора. И тук силният вятър затруднява пожарникарите и доброволците. Няма опасност за вилната зона в района.

Според специалистите от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” основната причина за пожарните инциденти през лятото е неправилното и немарливо ползване на открити огнеизточници. Те припомнят, че напълно забранено е опалването на стърнища и отпадъци. Пожарникарите съветват паленето на огън в гористите местности да става само на определените за целта места и след като е извършена предварителна подготовка за това.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.