1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През миналата година светът е изхвърлил с 564 милиона тона CO2 повече, отколкото през 2009 г.

През миналата година светът е изхвърлил с 564 милиона тона CO2 повече, отколкото през 2009 г.

Според прогнозите глобалните температури биха се покачили с между 2.4 и 6.4 градуса по Целзий

Количествата парникови газове, изхвърлени в земната атмосфера през 2010 г. надхвърлят най-лошия сценарий, прогнозиран от климатолозите едва преди четири години, съобщава "Гардиън", цитирайки изчисления на американския департамен по енергетика.

През миналата година светът е изхвърлил с 564 милиона тона CO2 повече, отколкото през 2009 г. Това е увеличение от 6%, което количествено надхвърля индивидуалните емисии на всички държави с изключение на трите най-големи замърсителки – Китай, САЩ и Индия, пише dnevnik.bg.

Китай и САЩ са отговорни и за повече от половината от настването на емисиите през 2010 г. Миналата година хората са пътували повече, а индустрията се е възстановила от кризата. Това е довело до увеличено потребление на изкопаеми горива. Ако съдим по емисиите, изглежда глобалната криза е приключила, коментират авторите на изследването.

Най-големият източник на парникови емисии в глобален мащаб е изгарянето на въглища. Индия и Китай използват огромни количества от този енергоносител. Емисиите от въглища са нараснали с близо 8% през 2010 г.

Добрата новина е, че тези икономики растат бързо и начинът на живот на хората се подобрява. Ако този процес е обвързан с нарастваща зависимост от въглищата обаче, той застрашава оцеляването на света, коментират учените.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.