1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През последните 140 години температурата на водата в Световния океан се е покачила

През последните 140 години температурата на водата в Световния океан се е покачила

До този извод са достигнали американски и британски учени

През последните 140 години температурата на водата в Световния океан се е покачила с няколко десети от градуса. До този извод са достигнали американски и британски учени-океанолози, като са сравнили данните с резултатите от измерванията, направени през 1872-1876 година по време на експедицията на британския кораб „Челинджър", пише ИТАР-ТАСС.

Корабът тогава е преодолял 130 хиляди километра, а измерването на температурата се е правило на различна дълбочина на 300 точки по пътя на кораба. Сега събирането на информацията за температурата и солеността на водата се прави от 3500 автоматични буя „Арго", които правят около 100 хиляди измервания в най-различни точки по света.

След като са сравнили резултатите от Х1Х век и и съвременната информация, океанолозите са достигнали до извода, че температурата на повърхността на Световния океан от 1876 година се е повишила с 0,59 градуса, на дълбочина 366 метра - с 0,39 градуса, 914 метра - с 0,12 градуса. Средно, температурата в дълбочинните слоеве за 140 години е скочила с 0,33 градуса по Целзий, отбелязва агенция КРОСС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.