1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През следващите десет години са необходими инвестиции от 1 трилион евро в енергийната инфраструктура на ЕС

През следващите десет години са необходими инвестиции от 1 трилион евро в енергийната инфраструктура на ЕС

Парите ще дойдат от данъкоплатците и от самите енергийни фирми

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер обяви стратегия за инвестиране на 1 трилион евро през следващите десет години в обща енергийна мрежа на ЕС, за да се засили солидарността и да се намали нарастващата зависимост от вноса на фосилни горива, съобщава Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Йотингер заяви, че тесните интереси на отделните държави прекалено дълго време са вземали връх. Той поиска от европейските лидери да подкрепят плана му на първата среща на върха на ЕС по енергийните въпроси на 4 февруари.

Това става ден след като Международната агенция по енергия (МАЕ) прогнозира, че петролните доставки ще достигнат връхната си точка през 2035 г., когато цената на петрола ще надхвърли 200 долара за барел. "За да имаме ефективна, конкурентна и нисковъглеродна икономика, трябва да европеизираме енергийната си политика и да се съсредоточим върху малко, но неотложни приоритети", съобщи Йотингер в комюнике.

"През следващите десет години са необходими инвестиции от 1 трилион евро в енергийната инфраструктура на ЕС", допълни той. Парите ще дойдат от данъкоплатците и от самите енергийни фирми. Един от основните приоритети е да се обвържат газовите и електрическите мрежи на 27-те държави членки на ЕС, така че нито една страна да не остане без енергийни източници, както стана, когато вносът на руски газ през Украйна беше спрян за три седмици през януари 2009 г. "До 2015 г. нито една държава членка не трябва да бъде изолирана", изтъкна Йотигнер.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.