1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През следващите дни ще се роди 7-милиардният човек на планетата

През следващите дни ще се роди 7-милиардният човек на планетата

Това сочат прогнозите на ООН

През следващите дни ще се роди 7-милиардният човек на планетата - сочат прогнозите на ООН. По всяка вероятност бебето ще се роди в Китай или Индия - двете страни с над един милиард жители.

Макар да няма статистик, който да може да каже точно кога ще стане това събитие с предимно символично значение, ООН фиксира датата 31 октомври. Събитията в миналото обаче често са опровергавали демографите и очакванията за седем милиардният човек на планетата да се роди по-рано, може би в близките дни. В хода на историята населението нараства все по-бурно. Когато се е родил Исус, на Земята е имало триста милиона души. Те са станали един милиард едва след 1 800 година.

В момента Китай има най-много жители - един милиард и триста хиляди, но се очаква съвсем скоро Индия с нейните милиард и двеста хиляди души да поеме водачеството. Нигерия, която днес е най-населената африканска държава със 162 милиона души ще преживее бум на населението, което ще достигне почти 750 милиона до средата на века. Високо индустриализираната Германия пък, която в момента наброява 80 милиона, след 40 години ще се е свила до 72 милиона.

Учените отчитат множество непредвидими фактори върху броя на населението на Земята. Такива са заразните болести, войната, научният прогрес, политическите промени и нашият капацитет за световно сътрудничество. Песимистичните прогнози са, че с все по-разрастващото се население ще се засили натискът за земя, храна и енергийни източници, ще се водят битки за природни ресурси, най-вече за вода. По преценка на природозащитната организация "Световен фонд за дивата природа", ако не променим навиците си, до 2050 година ще ни бъдат необходими три планети, за да черпим нужните ресурси. Надеждата остава в разума и постиженията на човешкия гений, който не веднаж е опровергавал и най-мрачните прогнози.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.