1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Президентът обнародва законa за "зелената" енергия

Президентът обнародва законa за "зелената" енергия

Инсталациите за генериране на електричество от биомаса, които все още са слабо разпространени, ще продават енергията си 20 години по твърди тарифи

Законът за енергията от възобновяеми източници (ВЕИ), който трябва да реши проблемите в отрасъла, е публикуван в днешния брой на "Държавен вестник". Обнародването е станало с указ на президента Георги Първанов от вчера.

По новите правила Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) разполага с месец, за да изчисли новите тарифи, по които производителите ще продават "зелена" енергия, въпреки че последната промяна на цените влезе в сила от 1 април. От регулатора не са дали ясен знак дали ще запазят досегашния принцип да има ограничение, с което ежегодно цената на електроенергията от ВЕИ да може да се променя. Според стария закон за ВЕИ, алтернативните източници и биогоривата ДКЕВР не можеше да променя цените с повече от 5% на година.

Промяна, която ще облекчи бизнесът в търсенето на средства за ВЕИ централи, е фиксираното изкупуване на "зеления" ток за 20 години при фотоволтаичните и геотермалните мощности и за 12 при вятърните паркове. Инсталациите за генериране на електричество от биомаса, които все още са слабо разпространени, ще продават енергията си 20 години по твърди тарифи.

С промените в закона, които парламентът направи на второ четене дни преди Великден, временно се замразява смесването на течните горива в транспорта с биосъставки. Производителите ще възстановят задължителното смесване на дизел с биокомпонент от 1 януари догодина, а влагането на биоетанол в бензините ще започне от 1 юни 2011 г. Според досегашния закон смесването на бензина с органичен компонент трябваше да е започнало от 1 март тази година.

Заради забавянето на закона, който трябваше да транспонира ресорната европейска директива най-късно през декември 2010 г., Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.