1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Приемът на документи по програмата за енергийна ефективност започна

Приемът на документи по програмата за енергийна ефективност започна

Бюджетът на процедурата е 1,76 млн. евро

Реализацията на програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" ще доведе до намаляване на парниковите емисии с 35 хил. т СО2 чрез иновативни технологии за оползотворяване на енергийния потенциал на ВЕИ и въвеждане на енергоефективни решения в сградите. Това съобщи служебният зам.-министър на икономиката и енергетиката Антон Павлов на пресконференция за обявяване на покани за подаване на проектни предложения по инициативата.

Бизнесът ще получава подкрепа за реализация на проекти за производство на екобрикети и биогаз като част от програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия". Това стана ясно при обявяването началото на приемане на проектни предложения по инициативата. Общият бюджет на програмата е 16 млн. евро, от които 85% (13,3 млн. евро) са безвъзмездна финансова помощ. Инициативата се подкрепя от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство въз основа на меморандум за разбирателство между България и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Програмата включва четири грантови схеми. Даваме начало на две от процедурите за подбор на проектни предложения, обяви Павлов. Първата грантова схема е "Повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи". В програмата са предвидени 7,65 млн. евро за реализирането на проекти. Втората грантова схема е за производство на горива от биомаса. По нея ще бъдат финансирани проекти за производство на пелети, дървесен чипс, екобрикети, биогаз от ферми и др. Бенефициенти са малки и средни предприятия.

Бюджетът на процедурата е 1,76 млн. евро. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е до 60% и в рамките от 30 000 до 200 000 евро. Предвидени са мерки за повишаване на енергийната ефективност и оползотворяване енергийния потенциал на биомасата с цел намаляване емисиите парникови газове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.