1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Приходите от 20-процентната такса ВЕИ ще бъдат прехвърлени в бюджета на ДКЕВР

Приходите от 20-процентната такса ВЕИ ще бъдат прехвърлени в бюджета на ДКЕВР

Парите ще бъдат използвани за "инвестиции и програми в областта на енергетиката"

Приходите от 20-процентната такса ВЕИ ще бъдат прехвърлени в бюджета на ДКЕВР, решиха депутатите от бюджетната комисия във вторник. За целта с изменения в проектозакона за бюджета за 2014 г. те увеличиха приходите на енергийния регулатор от такси със 150 млн. лв. до общо 160 млн., пише "Капитал Daily".

Според одобрения текст парите ще бъдат използвани за "инвестиции и програми в областта на енергетиката", без да се уточнява как правителството ще ги използва. Текстовете за въвеждането на таксата бяха върнати за ново гласуване в комисията, тъй като депутатите прецениха, че въвеждането на таксата няма необходимата обосновка. По-рано през деня председателят на ДКЕВР Анжела Тонева коментира, цитирана от БТА, че "таксата е политика на законодателя и ние ще я изпълняваме".

Таксата от 20% върху слънчевата и вятърната електроенергия остана единствено предложение, след като бюджетната комисия не подкрепи алтернативно предложение на депутата Георги Кадиев (БСП). То предвиждаше диференцирано облагане на ВЕИ централите. Според текстовете на Кадиев проектите, пуснати в експлоатация до края на 2009 г., трябваше да бъдат таксувани с 10% от приходите; тези, които са заработили до края на юни 2011 г., щяха да бъдат таксувани с 15%, а всички, включени след 1 юли 2011 г., щяха да се разделят с 25 на сто от приходите си. Изключение щеше да има за инсталациите до 30 киловата, монтирани на покриви, гласят идеи на червения депутат.

Пред депутатите финансовият министър Петър Чобанов каза, че е разговарял с икономическия си колега Драгомир Стойнев, който се е застъпил за единната ставка, предложена от "Атака". Предложенията на Кадиев не бяха приети, тъй като повечето народни представители гласуваха с "въздържал се".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.