1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Прилепите в пещерата Орлова чука се събудиха от зимен сън

Прилепите в пещерата Орлова чука се събудиха от зимен сън

Снимка:

Посещенията на туристи в благоустроената част на пещерата са разрешени през периода 1 април – 1 ноември

Прилепите, обитаващи природната забележителност „Орлова чука“, са излезли от състояние на хибернация (зимен сън). Това установиха експерти на РИОСВ-Русе, извършили контролна проверка на терен вчера. Бозайниците са разпръснати на по-малки групи. Не са установени мъртви екземпляри. Не са констатирани нарушения в заповедта, регламентираща режимите на дейности в защитената територия.

Община Две могили, която стопанисва природната забележителност, се е подготвила за предстоящия сезон, като е почистила терените около обекта от отпадъци, паднали клони и дъждовни наноси. Съгласно заповедта, посещенията на туристи в благоустроената част на пещерата са разрешени през  периода 1 април – 1 ноември, на групи, задължително придружени от екскурзовод.     

Природната забележителност „Пещера Орлова чука” попада в землищата на с. Пепeлина, община Две могили и село Табачка, община Иваново, област Русе. Площта й възлиза на 822,320 дка, представляваща горски и поземлен фонд. Стопанисва се от община Две Могили, община Иваново, Държавно горско стопанство „Бяла” и  ДЛС „Дунав” – Русе. Обявена е за защитена със Заповед № 2810 от 10.10.1962 г. на министъра на горите и горската промишленост. През 2007 и 2009 г. са актуализирани режимите и съответно площта ѝ. На територията на ПЗ „Пещера Орлова чука” се забранява събиране на камъни и разкриване на кариери в района, унищожаване и чупене на образуванията, замърсяването ѝ, събиране или унищожаване на пещерната фауна,  влизане с факли и други димящи осветителни тела и др.

Общата дължина на пещерните галерии е над 13 500 м, което я прави втора по дължина в България, след пещерата „Духлата“. Пещерата е обитавана от около 10 000 прилепа от различни видове – всички защитени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.