1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Приматите са заплашени от народната медицина

Приматите са заплашени от народната медицина

Най-малко 101 вида все още се използват в алтернативни лечебни практики или в магически ритуали

Традиционната медицина и религиозните практики в някои страни по света представляват сериозна заплаха за бъдещето на приматите предаде БГНЕС.

Мащабно научно изследване сочи, че най-малко 101 вида все още се използват в алтернативни лечебни практики или в магически ритуали, като амулети и афродизиаци. Паякообразните маймуни от рода Ateles например се ядат срещу ревматизъм, а в някои райони на света на бременни дават месо от горила. Такива практики засилват темпото, с което изчезват много уязвими видове, предупреждават авторите на доклада, откъси от който са публикувани в журнала Mammal Review и цитирани от Би Би Си. От 390 изследвани вида, 101 (или над 1/4), редовно биват избивани заради телесните им части.  47 вида се използват като предполагаем лек за различни заболявания, 34 - в магически ритуали, а 20 - и за двете цели.  Въпросните примати принадлежат на 38 рода и 10 различни семейства - от азиатските дългоопашати маймуни лангури и макаците до горилите и по-малките лори.

Независимо от съществуващите закони, консумацията и търговията за лечебни цели продължава, твърди ръководителят на изследването проф. Ромуло Алвес от Държавния университет Параиба в Бразилия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.