1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природен парк „Българка” ще сертифицира екологична марка „Българка”

Природен парк „Българка” ще сертифицира екологична марка „Българка”

Проект цели до края на 2014 г. да се изпълнят много от необходимите мерки за устойчиво развитие на защитената територия

Дирекцията на Природен парк „Българка” към Изпълнителна агенция по горите ще сертифицира нова екологична марка „Българка”, която ще гарантира, че предлаганите продукти са произведени в защитена територия и са гарант за високо качество.

Местните производители, които притежават всички сертификати за качество, ще имат възможност да произвеждат разнообразни млечни продукти, мед, билкови и козметични препарати с емблемата „Българка”. Това става благодарение на  нов договор за изпълнение по проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Българка” по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.”, който подписа Дирекцията на парка. Целта на проекта е до края на 2014 г. да се изпълнят много от необходимите мерки за устойчиво развитие на защитената територия.

Експерти от парка ще се осъществят дейности по опазване и възстановяване на значими местообитания и видове – черна мрена, ручеен рак, тритони, лалугери, диви пчели, хищни и водолюбиви птици и други. Предвижда се също цялостно обновяване на съществуващата туристическата инфраструктура на територията на парка, както и  изграждането на нова такава.

Специалисти ще разработят и отпечатат нови ученически образователни и информационни материали. Ще бъдат заснети филми и изградени иновативни интерактивни съоръжения за обучение и игра. По план ще бъде изградена и система от компютърни терминали, осигуряващи достъп до информация на населените места, попадащи в границите на защитената територия и гостите на природния парк. Общата стойност на проекта е 7 364 200,00 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.