1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природолюбители избраха 2012-та за година на пеперудите

Природолюбители избраха 2012-та за година на пеперудите

Планирани са редица прояви у нас, които да акцентират върху летящите насекоми

Природолюбители избраха 2012-та за година на пеперудите. Партньорите от Българска фондация Биоразнообразие и Националният природонаучен музей в София се заеха да популяризират видовете пеперуди в страната, заплахите пред люспестокрилите и начините на тяхната защита. Най-интересните видове вече са в календар със снимки и истории. Освен това през годината са планирани редица прояви, които да акцентират върху летящите насекоми и ще обогатят знанията ни за тях, съобщи Дарик.

Любопитен факт е, че в света има 175 000 вида пеперуди. У нас предполагаемият им брой е около 3700 вида. Не всички пеперуди са красиви като цветя създания, които прехвърчат денем от цвят на цвят и ни радват с чудните си багри, обясняват специалисти по зоология.

По-голямата част са дребни и на пръв поглед невзрачни, летят нощем и се наричат със сборното име „молци". Някои пеперуди наподобяват изсъхнал лист, други приличат на жилещи оси. Малцина знаят, че има пеперуди-вампири, които нараняват кожата на животните и човека, и смучат кръв. Голяма част от пеперудите чуват звуци, има „пеещи" пеперуди и дори какавиди.

В България има обособени 50 основни района за дневни пеперуди. Три от тях са съвсем или сравнително близо до района на Бургас - местността Пода, Ропотамо и Странджа. На Пода са установени 10 защитени и застрашени вида. В района и в Странджа могат да се видят и някои от забележителните видове, като Поликсената и Червения Аполон. В Странджа има редица защитени територии, което гарантира опазването и на пеперудите, разказват еколози. Изключително сериозна заплаха обаче е незаконното строителство на курортни комплекси по крайбрежието и на територията на парка. Другият проблем е законната и незаконна гола сеч в района, както и стихийното строителство в населените места и близо до крайбрежието.

Представителите на Българската фондация Биоразнобразие в Бургас планират атрактивна експозиция, посветена на летящите цветя, със заглавие "Пеперудите, които ни заобикалят".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.