1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитник предложи отглеждането на домашни котки в Нова Зеландия да бъде забранено

Природозащитник предложи отглеждането на домашни котки в Нова Зеландия да бъде забранено

Целта на промяната е да се опазят редки видове птици

Природозащитник в Уелингтън, Нова Зеландия, предложи отглеждането на домашни котки да бъде забранено. Целта на промяната е да се опазят редки видове птици, живеещи само на острова, съобщи БНТ.

Гарет Морган е известен бизнесмен и природозащитник в Нова Зеландия. Той призова всички, които отглеждат котки у дома да се откажат от любимеца си. Най-лесният начин според Морган е, когато котката умре, собственикът да не взима нова. Друго предложение е да бъде изцяло забранено котките да напускат дома си, защото те са родени хищници. Природозащитникът дори е направил уебсайт наречен "Котките да си вървят".

Идеята срещна опозиция, като бяха предложени далеч по-леки мерки за справянето с проблема. "Проучванията сочат, че ако на котката се сложи звънче, това намалява наполовина броя на убитите от нея животни", посочва Кевин Хокуел от Новозенландска асоциация за опазване на горите и птиците.

Нова Зеландия е една от страните с най-много стопани на домашни котки, затова и кампанията на Гарет Морган не се приема добре. Близо 70 процента от посетителите на сайта му са гласували против предложената промяна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.