1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници: Бъдещият кабинет да обяви 19 защитени зони по Черноморието

Природозащитници: Бъдещият кабинет да обяви 19 защитени зони по Черноморието

Това заявяват от гражданската група "Да спасим Иракли"

Природозащитници искат президентът Росен Плевнелиев и бъдещият кабинет да обявят 19 защитени зони по района на Черно море, сред които е и Емине-Иракли. Отхвърленият от парламента мораториум за Черноморието беше поредния изпуснат шанс за интелигентно развитие на крайбрежието ни, затова искаме други гаранции. Това заявяват от гражданската група "Да спасим Иракли", съобщи БГНЕС.

През тази седмица депутатите отхвърлиха моратоториум за строителството върху определени зони  по Черноморието, сред които беше и Иракли. Предложението беше внесено от БСП. От ГЕРБ обаче смятат, че сегашните закони дават достатъчно гаранции и затова не го гласуваха.

Според природозащитниците обаче това е поредната наглост на Народното събрание. Затова морална отговорност и задължение на бъдещия служебен кабинет и президента ще бъде спешно да вземат мерки за защитаването на културния и природен ресурс на морския ни бряг, казват те.

Природозащитниците предупреждават, че без забрана за строителство морето ще осъмне с изкуствен остров край Поморие, бетонен "еко комплекс" на Иракли, съсипване на природната и археологическа стойност на Маслен нос.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.