1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници: Директори на природни паркове се назначават незаконно

Природозащитници: Директори на природни паркове се назначават незаконно

Отстраняването на изградени с години специализирани кадри и замяната им с политически назначения сочи към корупция

Два дни след като "Зелените" алармираха, че Изпълнителна агенция по горите назначава в нарушение на закона нов директор на Природен парк "Българка" в Централна Стара планина, във вторник и коалиция "За да остане природа в България" се обяви срещу незаконното назначение в съобщение до медиите.

Това е петата поред смяна на директор на природен парк в последните месеци – след "Странджа", "Шуменско плато", "Рилски манастир" и "Сините камъни". Бяха сменени и шефовете на трите национални парка "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан".

Коалицията "За да остане природа в България" предупреждава, че отстраняването на изградени с години специализирани кадри и замяната им с политически назначения явно сочи към корупция, условия за бъдеща злоупотреба с европейските средства, управлявани от администрацията на парка, и за посегателство върху природното богатство – неговите вековни гори. На фона на острите доклади на Европейската комисия за нивото на корупцията в България и причините за нея този акт е повече от показателен.

За да не се стига до спиране на европейски средства и санкции, природозащитниците настояват Изпълнителна агенция по горите да не финализира готвеното уволнение и да прекрати отстраняването на доказани специалисти от администрацията на природните паркове за сметка на политически "парашутисти".

Досегашният директор на Природен парк "Българка" Мая Радева в момента е в болнични заради автомобилна катастрофа. Според закона, когато директор отсъства, той назначава свой заместник от екипа на администрацията, което е направено.

Новият директор Али Алиев е председател на ДПС в Севлиево от 2009 г. и общински съветник. Той се занимава с дърводобивен и транспортен бизнес и няма опит в управление на защитени територии, пишат и природозащитниците и повтарят отново, че Алиев не е прекратил участието си във фирмата си "Бара Али Алиев" ЕТ. Това е драстично нарушение на закона за администрацията, който изисква ръководителите на държавни институции с функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт да не изпълняват търговска дейност. Фирмата е включена и в Списъка на длъжниците по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс с неуредени публични задължения за 32 851 лева към Териториална дирекция - Велико Търново.

Природен парк "Българка" е създаден през 2003 г., за да опазва вековните букови гори и вододайните зони на Габрово и Трявна. Досегашният директор Мая Радева е един от създателите му. Територията на парка е включена и в европейската екологична мрежа "Натура 2000".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.