1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници и граждани отново излизат на протест в защита на Пирин в столицата

Природозащитници и граждани отново излизат на протест в защита на Пирин в столицата

Промяната в плана за управление на парка позволява строителство на нови ски съоръжения и писти

Природозащитници и граждани отново излизат на протест в защита на Пирин в столицата. Поредицата от масови шестивия в защита на природата и послeдно срещу промяната в плана за управление на Национален парк "Пирин", който позволява строителство на нови ски съоръжения и писти, бяха преустановени малко след оставката на правителството на ГЕРБ и идването на служебния кабинет.

Седмица след като служебният министър на екологията Юлиян Попов увери, че ще задейства процедурата по промяната в плана за управление на Пирин, като разпрати решението на ековедомството за съгласуване до всички минситерства, гражданското недоволство отново се надигна и те излизат на улицата. Последната процедурна стъпка е обсъждане и гласуване на решението за промяна в плана на националния парк в Министерския съвет и все още не е ясно дали Попов ще се разпореди това да се случи в мандата на служебния кабинет.

Междувременно в началото на тази седмица Сметната палата публикува одит на концесионния договор за ски зона Банско, в който констатира като основен извод липса на ефективен и адекватен контрол на концесията от страна на Министерството на околната среда и водите през първите десет години от договора. В същия доклад се посочва сумата от 562 000 лв., с която държавата е ощетена поради неправилни данни, ползвани за изчисление. Докладът на Сметната палата отчита и други сериозни проблеми и дава четири месеца срок на МОСВ, за да изпълни разписаните препоръки. Екоминистерството вече се е задействало по тези мерки и уверява, че ще ги изпълни много по-рано от зададения краен срок.

"Докато министърът ни омайва със сладки и нищо незначещи обещания, процедурата за промяна на плана за управление на НП "Пирин" си върви! Затова в Деня на Земята се събираме на площада при паметника на Патриарх Евтимий (Попа) отново за Пирин!", мотивират се организаторите на протеста в страницата на събитието във Фейсбук. Те ще тръгнат в 19.00 часа по ул. "Граф Игнатиев", площад "Славейков", ул. "Раковска", за да стигнат до крайна точка моста на НДК.

Основните причини, заради които протестират граждани и природозащитници, са, че с промяната в плана ще падне забраната за строителство в националния парк, което ще позволи изсичането на още вековни бели мурови гори и ще бъдат узаконени незаконни съоръжения, защото са построени в зоната за туризъм, и те ще станат допустими. Другото притеснение на протестиращите е, че концесионерът "Юлен" АД няма да понесе санкции заради застрояването на планината с 67 ха повече от разрешеното по договор (99.5 ха). Това е опит за оневиняване на концесионера, както и на МОСВ за това, че не е упражнило контрол, твърдят те и настояват:

– Министерският съвет да не придвижи процедурата за промяна на плана за управление на НП "Пирин"
– Министърът на екологията да отмени решението на бившия министър Нона Караджова и да върне процедурата за екологична оценка
– Министърът на екологията да направи постъпки за прекратяване на договора с "Юлен" поради системно нарушаван обществен интерес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.