1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници организират обществено обсъждане на новия проектоплан за управление на Национален парк Пирин

Природозащитници организират обществено обсъждане на новия проектоплан за управление на Национален парк Пирин

Събитието е организирано за 7 юли 2015 г. в зала Мати-Д на НДК

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" организира обществено обсъждане на подготвяния нов план за управление на Национален парк Пирин. То ще се проведе на 7 юли 2015 г., от 16 до 20 часа в зала Мати-Д на НДК.

Коалицията „За да остане природа в България" се обърна към изпълнителя на проектоплана „Пролес Инженеринг" ООД да представи изготвения от него документ на всички заинтересовани в столицата. До този момент фирмата предвижда да има едно-единствено обществено обсъждане на проектоплана - в Банско на 24 юли 2015, петък, от 10 ч. в читалище „Никола Вапцаров".

Въпреки че разработването на проектоплана става с около 1,7 милиона лева от българските и европейските данъкоплатци, изпълнителят отхвърли предложението на природозащитниците да организира обществени обсъждания в София, Пловдив и Благоевград, откъдето идват по-голямата част от посетителите на Национален парк Пирин.

На 24 юли 2015 г. изтича срокът, в който всеки гражданин може да подаде своето становище по проектоплана. Коалицията „За да остане природа в България" организира общественото обсъждане на 7 юли, за да може повече българи да разберат подробностите и да вземат участие.

Планът за управление на Национален парк Пирин е важен, тъй като определя какво може да се случва в защитената територия за срок от десет години. Ако отговаря на всички изисквания, той трябва да бъде одобрен от Министерски съвет.

Национален парк Пирин е природно богатство, което принадлежи на всички българи. Той е и част от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Обсъждането на бъдещето му е в интерес на всички граждани на страната, припомнят природозащитниците.

Коалицията „За да остане природа в България" покани за участие на обсъждането в София също и дирекцията на Национален парк Пирин, който е възложител на разработката на плана за управление с европейски средства, и към Министерство на околната среда и водите, което отговаря за националните паркове. Поканени са още експерти от министерства и държавни агенции, представители на БАН и други научни институти и университети, местни власти, неправителствени и браншови организации и бизнеса.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.