1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници поставиха десет искания, свързани с екосистемата на гр. Стара Загора

Природозащитници поставиха десет искания, свързани с екосистемата на гр. Стара Загора

Едно от тях е да се сложи край на обгазяванията

В писмо до кмета на Стара Загора Живко Тодоров и общинските съветници "Граждани за запазване на парк "Бедeчка" поставиха десет искания, свързани с екосистемата на града. Едно от тях е да се сложи край на обгазяванията, предаде БНР.

Природозащитниците настояват да се намери ново решение за парк "Бедечка", което да защити интересите на собствениците и на инвеститорите, но и на общността. Те искат запазването на съществуващата зелена площ в него да е приоритетно.

За забрана за строителство в междублоковите пространства във всички зелени територии, дори и те да са без формален парков статут настояват еколозите. Премахването на строителството, руините и оградите на върха на парка "Аязмото" и възстановяването на публичния достъп до мястото е друго от исканията им. Сред останалите, изложени в писмото, са спиране на  нерегламентираната сеч в района над езерото "Загорка" и наказание за виновните лица, подобряване на инфраструктурата и изграждане на втора връзка с магистрала "Тракия", почистване на парковете и създаване на велоалеи, запазване на старите сгради и превръщането на част от казармите в квартал "Казански" в парк.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.