1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници се събраха на протест пред посолството на Румъния в София

Природозащитници се събраха на протест пред посолството на Румъния в София

Снимка:

Инициативата е в знак на солидарност с протестите в северната ни съседка срещу добива на шистов газ

Природозащитници се събраха на протест пред посолството на Румъния в София. Инициативата е в знак на солидарност с протестите в северната ни съседка срещу добива на шистов газ, предаде БНР.

Това е втори протест пред румънското посолство в София. За разлика от този преди година, когато на мястото се бяха събрали около 100 души, днес хората от Гражданската инициатива срещу добива на шистов газ са много по-малко – малко над 20 души. Екоактивистите излизат днес в знак на солидарност с румънските им съмишленици, които в близо 20 румънски града протестират срещу промяната в позицията на румънския премиер Виктор Понта, който не удължи мораториума за сондиране и добив на шистов газ.

Сондирането на шистов газ в близост до северната граница представлява реална заплаха за чистотата на водата в трансграничния водоносен хоризонт – общ и за двете страни, от който черпят вода и Крайдунавска България, Добруджа, Лудогорието и северното ни Черноморие, смятат участници в протеста.

За втората половина на 2013 година, според някои от организаторите, са предвидени проучвания за шистов газ в редица области на Румъния, включително и в област Констанца, Добруджански регион, от страна на американската компания "Шеврон". Според други от участниците обаче, такива разрешения все още фактически не са дадени и няма зелена светлина за това.

Въпреки противоречието природозащитниците заявиха, че ще протестират в бъдеще и пред Министерството на външните работи на България с искане българското правителство официално да постави въпроса пред румънската страна и да спазва европейските конвенции, свързани с околната среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.