1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници сезират главния прокурор за концесията в Банско

Природозащитници сезират главния прокурор за концесията в Банско

Снимка:

Повод за реакцията е декларираната от представители на правителството подкрепа за разширяването на ски зоната в Пирин

Коалиция "За да остане природа в България" ще сезира още днес главния прокурор Сотир Цацаров за системно престъпно бездействие на държавната администрация и предоставяне на подвеждаща информация от концесионера "Юлен" АД на ски зона "Банско", които са довели до доказано несъбиране на над половин милион лева от концесионни такси. Това обяви Тома Белев от името на организацията. Тя ще изиска от министерството на околната среда информация за свършеното от комисиите, които по закон контролират изпълнението на концесионния договор.

Природозащитниците ще попитат също така управляващите защо половин година след публикуването на одитния доклад на Сметната палата, който констатира нарушения в ски зоната, все още няма реални действия и санкции от страна на институциите, пише "Дневник".

Повод за реакцията на екоорганизацията е декларираната от представители на правителството подкрепа за разширяването на ски зоната в Национален парк "Пирин". Засега все още министърът на околната среда Искра Михайлова не е изразила публично позицията си по въпроса.

Природозащитниците изразиха също готовност за съдействие на институциите при изпълнението на основните препоръки на Сметната палата от одитния й доклад.

Още по времето на служебния кабинет екоминистърът Юлиян Попов създаде работна група, която да реши как да изпълни препоръките на Сметната палата. Но оттогава тази група не е огласила публично решенията си.

Коалиция "За да остане природа в България" ще изиска данни по законов ред от община Банско как тя е контролирала своето акционерно участие (12% в ски зоната – бел. ред.), съобщи Любомир Констатинтинов от WWF, като уточни, че общината няма назначено длъжностно лице, което да контролира какво се случва в ски зоната, както и че няма създаден механизъм за контрол на своето акционерно участие, както се изисква по закон.

През следващите две седмици от коалицията ще покажат нови, неогласявани досега документи, свързани с концесията на ски зоната в Банско, съобщи още Тома Белев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.