1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници: Увеличават се случаите на мъртви делфини

Природозащитници: Увеличават се случаите на мъртви делфини

Фрапиращи са констатираните случаи на тежки рани по телата им

Увеличават се случаите на мъртви делфини, изхвърлени на морския бряг, алармират природозащитници. Фрапиращи са констатираните случаи на тежки рани по телата им. Има и съмнения, че някои от тях са от харпуни или огнестрелно оръжие. Едно от обясненията е, че заради увеличаващата се популация на морските бозайници бракониери са започнали да ги избиват, да разфасоват месото им и да го продават на черно в съседни страни, пише moreto.net.

Делфините в Черно море са обявени за защитен вид и уловът им е строго забранен от 1966 г. От ИАРА заявяват, че досега не са засечени случаи на бракониерското им избиване. Що се отнася до многото случаи на мъртви делфини, изхвърлени на брега, според д-р Виолин Райков от ИО това се дължи на заплитането и задушаването им в дълбочинни хрилни мрежи за улов на калкан, които се хвърлят предимно от турски рибари.

Морските бозайници измират и от заболяване, причинено от морски червей - нематод, който прониква в средното ухо и поразява вестибуларния им апарат. Често мъртвите екземпляри на брега са именно такива. Делфините страдат и от болести като пневмония, шарка (морбили), която при тях е смъртоносна, допълни д-р Райков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.