1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници започват теренни проучвания у нас по Натура 2000

Природозащитници започват теренни проучвания у нас по Натура 2000

Стойността на проекта е около 26 милиона лева, от които около четири милиона са национално съфинансиране

Две години 120 екипа от експерти в областта на природозащитата ще извършват теренни проучвания на територията на страната като част от проекти за мрежата Натура 2000. Това обясни Николай Недялков, ръководител на проекта, съобщи Агенция "КРОСС".

Стойността му е около 26 милиона лева, от които около четири милиона са национално съфинансиране, а останалите са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие. Целта на проекта е в национален мащаб да се извършат теренни проучвания за картиране и определяне на природозащитното състояние на 87 природни местообитания и 119 вида, както и проучвания за миграционните трасета на 40 вида птици от мрежата Натура 2000.

Близо 34% от територията на България ще се обхванат от Натура 2000, което е един от най-високите проценти в Европа, припомни зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

В началото на юли е предвидено да започне теренната работа на полевите екипи. Вече са подписани договорите с външните изпълнители - консорциум „Натура България" и обединение „Еконект". Събраната и анализирана информация ще може да се използва от всички заинтересовани страни. Тя ще бъде основа за разработването и изпълнението на планове за управление на защитените зони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.