1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници: Заставаме пред МОСВ, докато има решение за Витоша, Пирин и Рила

Природозащитници: Заставаме пред МОСВ, докато има решение за Витоша, Пирин и Рила

Снимка:

За днес е предвиден втори протест срещу унищожаването на Националните паркове

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и граждани свикват втори протест срещу унищожаването на националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша в София, Пловдив, Русе и Габрово в четвъртък, 26 ноември 2015 г.

В София ще се направи жива верига след 18,30 ч. от сградата на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) на улица "Мария-Луиза", ъгъла с улица "Цар Симеон", в посока Министерски съвет и площад Народно събрание.

Природозащитниците припомнят, че са изпълнили всички законови действия, и са изразили експертните си мнения по управлението на най-ценната защитена природа на България като сигнали, работни срещи, писма и становища до институциите, както и са призовали към действия тези, които са пряко отговорни. Стотици граждани също са изпратили становища за проектите на планове за управление.

На 25 ноември се проведе среща между заместник-министъра на околната среда и водите Бойко Малинов и представители на коалиция „За да остане природа в България“. Темата на срещата беше обсъждане на исканията на екокоалицията, предмет на предстоящия протест.

Според екоорганизацията засега няма решения по исканията:

  • Спиране строежите на Витоша и Пирин ВЕДНАГА!
  • Уволнение на директорите на Природен парк Витоша и Национален Пирин и другите виновни лица.
  • Връщане на плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка и запазване на досегашните забрани за ново строителство.
  • Държавата да актува всички строежи от концесията в Национален парк Пирин като държавна собственост, както изисква законът. Това ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.