1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пристигна нова пратка белоглави лешояди от Испания

Пристигна нова пратка белоглави лешояди от Испания

Две от птици идват с проблеми в крилата и никога няма да полетят

Екипът на Спасителния център за диви животни към "Зелени Балкани" – Стара Загора посрещна бус с девет белоглави лешояди, предназначени за проект "Завръщане на лешоядите в България", съобщиха от "Зелени Балкани".

Птиците бяха доставени от Фондацията за опазване на черния лешояд (BVCF) от Майорка, Испания, като пропътуваха разстоянието от острова до Стара Загора за три дни, прекосявайки цяла Европа с бус и два ферибота.

Лешоядите са млади, между 1 и 3 години, събрани от спасителни центрове в Биская, Испания или излюпени в зоопарковете Херес и Гуадалахара, Испания. Птиците са предназначени за програмата за възстановяване на белоглавия лешояд като гнездящ вид в Стара планина в рамките на проект "Завръщане на лешоядите в България".

Първата им спирка по пътя към свободата е Спасителния център за диви животни към "Зелени Балкани" – Стара Загора, където нашите експерти ще се уверят, че та са здрави и годни за освобождаване. След това, те ще бъдат разпределени по четирите адаптационни волиери във Врачански Балкан, Централен Балкан, Сините камъни или Котел, откъдето след неколкомесечен престой ще бъдат пуснати.

Две от новопристигналите птици идват с проблеми в крилата и никога няма да полетят. Те също ще бъдат настанени в адаптационна волиера и ще бъдат отглеждани там, за да привличат пуснатите на свобода птици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.