1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пристигнаха първите зимуващи птици в Бургаските езера

Пристигнаха първите зимуващи птици в Бургаските езера

Наблюденията са направени от доброволци на БДЗП

Качулата потапница, фишът, шилоопашатата патица и зимното бърне са първите зимуващи птици пристигнали в Бургаските езера. Наблюденията са направени от доброволци на БДЗП при редовния мониторинг на състоянието на езерата и техните обитатели през септември.

Почти 5 000 са преброените екземпляри от вида кафявоглавата потапница. Това е видът, който е поставял рекорди по численост в езерото Вая. Там са наблюдавани около 80 000 птици от вида.

Преди да излетят към Африка в Атанасовско езеро са наблюдавани между 3 - 4 000 розови пеликана. В последните дни на септември броят им е намалял до 784 екземпляра. В езерата на Бургас през студената зима ще останат само къдроглавите пеликани.

Все още продължава есенната миграцията на птиците по пътят им Виа Понтика. Преди броени дни бяха видени и последните 21 черни щъркела, отиващи на юг към Африка. Следват ги и мигриращите хищни птици - 182 обикновени мишелова бяха видени за един ден над защитена местност „Пода". Голяма част от популацията на обикновеният мишелов ще остане да зимува у нас.

Най-интересните наблюдения направени от орнитолозите в езерата на Бургас, по време на мониторинга, извършван по проект „Живот за Бургаските езера" към програма LIFE+ на ЕС, са сокол елеонора и пъстроопашат крайбрежен бекас. И двата вида са редки мигранти за България.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.