Продължава безконтролното палене на отпадъци, сухи треви и стърнища

Само за последното денонощие звената на пожарната в страната са реагирали на 567 сигнала за произшествия

Със затоплянето на времето рязко се увеличиха пожарите в цялата страна. Само за последното денонощие звената на пожарната в страната са реагирали на 567 сигнала за произшествия. Ликвидирани са общо 512 пожара, посочват от МВР.

През почивните дни броят на битовите пожари е 121, а на тези, при които огънят е тръгнал от сухи треви и храсти, е достигнал почти 1000. Част от пожарите са причинили сериозни материални щети, загинали са трима и са пострадали четирима души.

Въпреки предупрежденията на пожарникарите, в повечето райони продължава безконтролното палене на отпадъци, сухи треви и стърнища. Това може да доведе до сериозни последици за горския и полски фонд. Задимяването по пътните артерии създава реални предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Възникват ситуации, при които огънят може да засегне къщите от населените места и от вилните зони. 

Особено усложнена е пожарната обстановка в областите Пловдив, София, Плевен и Велико Търново, в които огнеборците гасят по над 70 пожара на денонощие. В Пловдивско са изгорели 20 дка овощни насаждения край село Московец, 8 дка иглолистна, 5 дка широколистна гора в местността "Куклите” край Хисаря и 4 дка с маслодайни рози в землището на село Кърнаре. Екипи на пожарната са успели да потушат огън в сухи треви и храсти и да спасят над 140 дка гора в района на квартал "Момина баня” - Хисаря. 

Около 500 дка смесена гора е спасена в землището на село Троица, обл. Шумен. Вчера край врачанското село Руска Бяла изгоряха 40 декара гора, пожарникарите спасиха две сгради и 50 декара иглолистна гора.

В село Гъбене, Габровско, са били спасени 6 сгради, след като огънят беше локализиран в една от постройките. В троянското село Гомощник изгоряха 2 постройки, но бяха спасени 9. В землището на село Мламолово, обл. Кюстендил, изгоряха 3 дка, а пожарникарите спасиха 5 000 декара смесена гора.

Огнеборците от Тутракан спасиха 200 декара широколистна гора. След пожар в барака в софийското село Подгумер огънят беше загасен и са спасени както близките постройки, така и над 20 декара гора. Причините за тези пожари са настъпилото засушаване, небрежността при боравене с открит огън и безконтролно изгаряне на сухи растителни остатъци.

Областните структури на МВР предприемат действия за създаване на съвместни патрули от пожарникари и полицаи, които да следят за наличието на нарушители. Сформирани са съвместни екипи, които ще осъществяват превантивен контрол за недопускане паленето на стърнища, и сухи треви. Проверки ще се извършват освен в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Забраната за изгаряне на стърнища, слама и суха трева в земеделските земи и извън тях по слогове и крайпътни ивици е в сила. 

За недопускане възникването на пожари е необходимо да се спазват следните основни изисквания:

- Да не се пали огън в горите и на 100 м от границите им, извън обозначените и пригодени за тази цел места. 

- Особено опасно е да се пали огън при ветровито време - предпоставка за пренасяне на големи разстояния на искри и бързо разпространение на пожара.

- Да не се изхвърлят незагасени клечки кибрит и угарки от цигари.

- Да не се допуска деца да играят с огън. 

- Да се спазват мерките за пожарна безопасност от туристите, ловците и гъбарите по време на излети, както и при добив на дървесина в горите.  

- Паленето на огън в дворовете да става само ако предварително е обезопасено огнището и са подготвени подръчни уреди за гасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.).

- Да не се пали огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.

- Да не се оставя запаления огън без наблюдение.

- Да не се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности. При забелязан пожар съобщете на тел.112, посочeте точното място и какво гори!

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.