1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Продължава да се разраства пожарът между свиленградските села Студена и Равна гора

Продължава да се разраства пожарът между свиленградските села Студена и Равна гора

Снимка:

Предотвратена е опасността за населените места и не се налага евакуация

Продължава да се разраства пожарът между свиленградските села Студена и Равна гора, до границата с Турция. В огнен обръч са обхванати вече 20 хиляди декара иглолистна и широколистна гора, лозя и сухи треви. Подпалила се е и широколистната гора до село Михалич. С повишаване на дневните температури, ситуацията с големия пожар ще се усложни, съобщава dnes.bg.


Огънят бушува от вчера, 22.08.2013 г. следобед край свиленградските села Равна гора, Студена, Сладун, Мустрак и Михалич.

На място цяла нощ са работили 7 противопожарни автомобила.  Пламъците са тръгнали от бадемовата гора на село Студена и се предполага, че са причинени от човек.

В момента 15 противопожарни екипа потушават огъня. Пожарът е ограничен от две страни, от другите две страни продължава да се работи.

Започнало е прокарването на просеки с верижни машини в труднодостъпната местност.

В гасенето ще се включат и 35 военнослужещи. В потушаването на огъня участват и гранични полицаи, служители на горското стопанство и доброволци. На помощ ще пристигнат и местни фермери със земеделска техника.

Според комисар Николай Вълчев, директор на областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Хасково, обстановката е много усложнена.

Заради пресечения терен, в гасенето вчера се включи военен хеликоптер. Вчера той работи в продължение на 4 часа над пожара, като спираше разпространението му към населените места. При необходимост днес отново ще бъде поискано включването му.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.