1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Продължава изграждането на тематични туристически маршрути на територията на Природен парк „Беласица”

Продължава изграждането на тематични туристически маршрути на територията на Природен парк „Беласица”

До този момент в парка са изградени четири тематични маршрута

Продължава изграждането на тематични туристически маршрути на територията на Природен парк „Беласица” към Изпълнителна агенция по горите. Главната цел при създаването на тези маршрути е да се  повиши информираността на посетителите, както и ангажирането им с опазването на природното богатство в парка. Изграждането на инфраструктурни елементи, които да обясняват, разясняват и насочват за природните дадености в защитената територия на достъпен език и по забавен начин е от съществено значение за представянето на Природния парк. 

До този момент в парка са изградени четири тематични маршрута – „Животът на кестена”, „Пеперудите и цветята на Беласица”, „Пътека на мравката” и пътека „Приятели”. Всички те са свързани с представяне на типични растителни и животински видове, които са символи на планината.

От началото на месец юни започна изграждането на още два нови маршрута. Първият от тях „Пътуване в историята” с дължина 20 км и отправна точка село Коларово достига до Българо-гръцката граница в местността Демир капия. В продължение на около 7 часа посетителите ще имат възможност да се запознаят с богатото културно-историческо наследство на региона. Ще научат повече за най-използвания проход през планината наричан Демир капия, за старата крепост в местността Чуката и още много любопитни и малко познати факти за Беласица и нейните околности. По маршрута ще може да бъде открита и информация за древни търговски пътища, пресичали в миналото планината.

Вторият маршрут „Тайните на водата” е с дължина 6 км. Неговата крайна точка е един от най-красивите водопади в планината – „Камешнишкия водопад”. Туристите избрали този маршрут, освен, че ще се насладят на приятна разходка сред кестенови и букови гори от информационните табла ще научат за водата около нас, нейната незаменима роля за съществуването на живота на земята и начините, по които можем да я опазим.

Вече са поставени пейките и масите  по тези два нови туристически маршрута.Също така са изградени стъпалата и парапетите по стръмната част на маршрута до Камешнишкия водопад. Предстои изграждането на чешмите и поставянето на информационните табла и беседките.

Очаква се двата маршрута да бъдат завършени в началото на есента на тази година и да са на разположение на посетителите на района през месец октомври.

Посетителският информационен център, който ще бъде изграден в сградата на Дирекция на ПП „Беласица“, в село Коларово, е най-значимата туристическа атракция, която ще бъде изградена тази година в района. Центърът ще предлага  полезна информация  и ще е място за забавление не само за най-малките, но и за техните родители. С помощта на специално подготвени експозиции и видео материалите в центъра ще се осъществяват образователни програми, свързани с опазването на парка.

Двата нови  туристически маршрути и информационният посетителски център се изграждат от Дирекция ПП „Беласица“, като част от проект „Ен-Акт: Екологични действия за насърчаване на алтернативни форми на туризъм” в рамките на Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 г.

Всички тези дейности имат за цел да  допринесат за устойчивото развитие на региона от една страна и за създаването на нови екотуристически атракции на територията на ПП „Беласица“ от друга.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.