1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Продължава покачването на дунавските води в началото на българския участък

Продължава покачването на дунавските води в началото на българския участък

При рейката на Видин тази сутрин са отчетени 750 сантиметра

Продължава покачването на дунавските води в началото на българския участък. При рейката на Видин тази сутрин са отчетени 750 сантиметра, като повишението през последното денонощие е 38 сантиметра.

Заради високото дунавско ниво и обилните валежи през последните два дни в низинната част на Видинско, около Кутово и Дунав мост 2, се появяват малки водни петна. За отводняването на каналната система по график на нощен режим работят две отводнителни помпени станции, съобщи ръководителят на Хидротехническия район на "Напоителни системи4 инж. Димитър Йоцов, цитиран от БНР.

Според специалисти повишението на нивото на Дунав при Видин се дължи на изпусканите от Железни врати водни количества и на пълноводието на реките Сава и Тиса в сръбския участък. Повишение на дунавското ниво в началото на българския участък се очаква и в следващите два дни, следва застой и стойности, близки и по-високи от днешните.

Общините Брегово, Ново село и Видин са получили от Гражданска защита 1100 чувала за пясък, които ще бъдат използвани при необходимост от укрепване на защитните съоръжения.

Измереното ниво на Дунав край Силистра също се е повишило спрямо вчера с 3 сантиметра и е 620 сантиметра, съобщиха от силистренското представителство на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав. Това обаче е далеч от критичното ниво от 777 сантиметра. Все още не е отменено въведеното миналия месец денонощно наблюдение на Дунав и на дигите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.