1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Продължава спасителната акция в бедстващия Хасковски регион

Продължава спасителната акция в бедстващия Хасковски регион

Снимка:

Кризисният щаб се ръководи от вицепремиера Цветан Цветанов

Вече 24 часа продължава спасителната акция в бедстващия Хасковски регион. По пакет храна - салам, кашкавал, хляб и плодове, получиха жителите на наводненото село Бисер. Доставени са вода, прясно и кисело мляко. Очаква се да бъдат докарани дърва за огрев. Продължава издирването на двамата, които изчезнаха вчера. Специална комисия описва нанесените щети, както и удавените животни. Обстановката в Хасковски регион е усложнена. Продължава снеговалежът и покривката е 15-20 см, информира БНР.

Кризисният щаб се ръководи от вицепремиера Цветан Цветанов. На място остават и министрите Мирослав Найденов и Тотю Младенов. В 11 часа бедстващият район ще бъде посетен от президента Росен Плевнелиев.

Българският червен кръст обяви на интернет страницата си сметка, на която се събират средства. Възрастните хора, които са били евакуирани, са настанени в социалните домове в Харманли.

Граничният пункт "Капитан Андреево" остава е затворен и в двете посоки. В Свиленград е спряно водоподаването, заради аварирали помпени станции. 15-сет водоноски ще снабдяват жителите с вода. 

Вчера 8 души загинаха в следствие на наводненията в Южна България. Най-тежка е обстановката в село Бисер, което беше залято от 3-метрова вълна, след скъсване на стена на язовир "Иваново". 75 души от селото са евакуирани. След трагедията окръжният прокурор на Хасково съобщи, че е образувано досъдебно производство за нанесените щети.

Mинистърът на околната среда и водите Нона Караджова увери, че към момента няма рискове за населението в поречието на големите комплексни и значими язовири.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.