1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Продължават обгазяванията на Стара Загора с азотен диоксид

Продължават обгазяванията на Стара Загора с азотен диоксид

Автоматичната станция на екоинспекцията е отчела 12 пъти превишение на средночасовата норма от 200 микрограма на кубичен метър

Обгазяванията на Стара Загора с азотен диоксид продължават. През последните два дни автоматичната станция на екоинспекцията е отчела 12 пъти превишение на средночасовата норма от 200 микрограма на кубичен метър. Тази нощ към азотния диоксид се добавиха и превишения на нормите за сероводород и финни прахови частици, информира БНР.

Прессъобщение за причините, довели до залповото обгазяване с азотен диоксид от регионалната екоинспекция няма. Според българското законодателство от 2010 година се допуска 18 пъти превишаване на средночасовата норма за азотен диоксид годишно, само за ноември в Стара Загора наднормени стойности на азотен диоксид са отчетени над 20 пъти.

От полунощ до 10 часа тази сутрин, според справка на община Стара Загора, е имало и 15 валидни стойности от 0,005 мигрограма на кубичен метър сероводород, която е пределно допустимата средночасова норма, а в случая е превишена и среднодневната.

Превишаване след полунощ в Стара Загора е регистрирано и на пределно допустимата норма на фини прахови частици, повишени са стойностите им и в селата Ръжена и Остра могила край полигона "Змейово".

Вчера кметът на общината Живко Тодоров поиска обяснение за ноемврийските обгазявания от директора на РИОСВ инженер Пенка Начева и по-голяма прозрачност при събирането и предоставянето на информацията за замърсяването на атмосферния въздух.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.