1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Продажбата на публични имоти без търг унищожава дюните в защитените зони по Черноморието

Продажбата на публични имоти без търг унищожава дюните в защитените зони по Черноморието

Подобна порочна практика може да се прекрати със забрана, според Свилен Овчаров от гражданска група „Зелени адвокати”

Част от дюните по българското Черноморие са защитени в „Натура 2000”, други са частни имоти. Това каза в сутрешния блок на Радио „Фокус” Свилен Овчаров от гражданска група „Зелени адвокати”.

Той коментира, че от няколко години има законодателни забрани за недопускане унищожаване на дюните в защитените зони по Черноморието. Според Овчаров, подобна порочна практика може да се прекрати, като се забрани продажбата на публични имоти без търг.

“Всичко трябва да става единствено и само с търг, без значение какви са заварените случаи. Втората много важна законова промяна, която беше обсъдена, е Законът за устройство на територията. В момента този закон е крайно непрозрачен и не позволява на никой, освен на главния архитект на общината, да разбере, че е внесен за одобрение или да обсъжда проект за строеж или проект за Подробен устройствен план, защото после тези неща не могат да се обжалват”, каза още Свилен Овчаров.

Той бе категоричен, че не трябва само държавата и контролните органи да пазят защитените зони по Черноморието, защото и гражданите имат интереси към тези дюни, които са ценност както за тях, така и за туристите в района.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.