1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проект на "Захарни заводи" номиниран от ЕБВР

Проект на "Захарни заводи" номиниран от ЕБВР

Намалени са значително вредните емисии в атмосферата и са спестени над 9 000 тона въглеродни емисии

Разработка за енергийна ефективност на топлоелектрическата централа към „Захарни заводи" - Г. Оряховица, е номинирана от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за проект с най-добри икономически показатели. Той ще се състезава за тазгодишните награди на банките в раздела „Енергийна ефективност". Проектът е на стойност 425 000 евро и е свързан с промяна на разпалващото гориво на ТЕЦ-а при преминаване от мазут на газ. В резултат са намалени значително вредните емисии в атмосферата и са спестени над 9 000 тона въглеродни емисии. Кой проект ще грабне приза ще стане ясно на 10 ноември, съобщи в. "Борба".

Сериозни инвестиции са направени в областта на екологията и в завода за спирт. Дружеството ще продължи да инвестира в тази посока и през следващите години, са единодушни от мениджърския екип на фирмата. От компанията отчитат и други добри показатели, като например 30% ръст на продажбите спрямо деветмесечието на 2009 година. Засега заводът за захарни изделия е с най-добри показатели, като има 1 млн. лева печалба.

Заводът за спирт направи тази година пробив на турския пазар, където вече се доставят различни видове денатуриран спирт. Стабилизирани са доставките на спирт за Румъния, Гърция, Австрия и общият ръст на експорта е 47%, ако се сравнява с деветмесечието на миналата година. Специално за този завод в продължение на няколко години мениджърският екип е вложил инвестиции от 30 млн. лева, от които 8 млн. лева са използвани за решаване на екологичните му проблеми. 2010 година е първата, когато се отчита възвръщаемост на вложенията.

Осигуряването на суровина за рафинерията е много сложен проблем, защото тази година цените на суровата тръстикова захар са повишени драстично и според експерти те са най-високи през последните 30 години. Затова в краткосрочен план не се очаква понижаване на цената на дребно за потребителите. От друга страна, националните квоти за нерафинирана захар са заменени с общоевропейски. На практика това означава, че горнооряховската рафинерия се конкурира за достъп до суровина заедно с останалите 25 европейски рафинерии.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.