1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проект опазва биоразнообразието в Кресненското дефиле

Проект опазва биоразнообразието в Кресненското дефиле

Много животински видове изчезват заради човешката дейност и променящата се околна среда

Фонд за дивата флора и фауна реализира проект, който да запази разнообразието на животинските видове в дефилето, информират от пресцентъра на община Симитли. Много видове изчезват заради човешката дейност и променящата се околна среда и затова ФДФФ работи за възстановяването им, казват изпълнителите на проекта.

„Причината да стартираме този проект е, че Кресненският пролом е място с богато биоразнообразие с над 147 вида птици, някои от тях са световно застрашени”, казват от ФДФФ. Целта пред еколозите е за намаляване на преките и индиректни заплахи на грабливите птици в Югозападна България; възстановяване на популации на емблематични за района видове; поддържане и подобряване на местообитанията за хищни птици, влечуги и бозайници в Натура 2000.

Чрез проект „Живот за Кресненското дефиле” от фонда са категорични, че ще разрешат някои от основните проблеми за дивите животни в района на Кресненското дефиле чрез обезопасяване и защита на естествената среда на обитателите, сред които обезопасяване на електрически стълбове, където птиците предпочитат да кацат и често стават жертви на високото напрежение, например.

От Испания се доставят белоглави лешояди, които привикват известен период в клетка в землището на село Ракитна, докато свикнат с района и биват освобождавани в природата. Те се оборудват с предаватели, които излъчват и така се проследява движението на птиците.

За да се създаде повече достъпна храна на лешоядите и за да се управляват успешно пасищата, като важни местообитания, ФДФФ създава и управлява ферми от примитивни, пригодени за района породи овце, кози и говеда.

Еленът лопатар е изчезнал много отдавна от територията на България, но напоследък е възстановен на много места. Поради малкия брой диви тревопасни в района включително този вид е върнат, като подходящ за това местообитание.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.