1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проект опазва застрашените видове в района на Поморийското езеро

Проект опазва застрашените видове в района на Поморийското езеро

Благодарение на грижите на еколозите от сдружение "Зелени Балкани" е възстановена колонията от гривести рибарки

Заради уникалното природно богатство Поморийско езеро се е превърнало в една от най-атрактивните дестинации за екологичен туризъм по Черноморското крайбрежие. Съхраняването на този птичи оазис обаче изисква и много грижи. Със средства от Оперативна програма "Околна среда" сдружение "Зелени Балкани" изпълнява проект за възстановяване и консервация на видовете и местообитанията, информира БНТ. 

Поморийското езеро е атрактивно през всички сезони. Въоръжени с фотоапарати, бинокли и много ентусиазъм все повече хора се отправят към езерото, за да наблюдават птичето богатство. Солената лагуна се е превърнала в дом за различни видове пернати - от тях повече от 60 са включени в Червената книга на България, четири са световно защитени. Мястото е разположено на миграционния път Via Pontica и е ключово за почивка на прелетните видове.    

За да бъде съхранено това богатство, сдружение "Зелени Балкани" започна спешни мерки за възстановяване и консервация на видове и местообитания с европейска значимост. Проектът се финансира от Оперативна програма "Околна среда" и е на стойност близо 800 хиляди лева. През месец май отвори врати посетителски център, изградени са и две екопътеки - орнитологична и ботаническа. Над 20 информационни табла насочват туристите как и къде могат да наблюдават най-добре природното богатство на района.    

Със средства от проекта е почистено крайбрежието на езерото. Благодарение на грижите на еколозите е възстановена колонията от гривести рибарки, която от изчезваща вече наброява над 1200 двойки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.