1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проектите за разширяването на ски зоната в Банско и изграждането на нов лифт ще дискутира Министерският съвет

Проектите за разширяването на ски зоната в Банско и изграждането на нов лифт ще дискутира Министерският съвет

Темата ще бъде представена от икономическия министър Делян Добрев

Проектите за разширяването на ски зоната в Банско и изграждането на нов лифт ще дискутира Министерският съвет. Темата ще бъде представена от икономическия министър Делян Добрев. Вчера кметът на Банско Георги Икономов връчи на министъра проект за изменение на плана за управление на национален парк „Пирин" и мотиви към него. Тези документи вече са внесени и в Министерството на околната среда и водите.

Проектът предвижда отпадане на забраната за строителство и водоползване върху част от територията на парка. Очаква се през първата половина на месец февруари да бъде насрочено заседание на Висшия експертен екологичен съвет, който трябва да разгледа проекта, информира БНТ.

През декември премиерът Бойко Борисов получи подписка с 8 000 подписа за доизграждане на ски зоната и възложи на Делян Добрев да следи процеса. Територията, определена за туризъм в Банско, е предмет на спорове и остри обществени дебати още от 2011 година, когато се установи, че концесионерът си е присвоил незаконно 65 хектара, освен отпуснатите му близо 100. Природозащитниците не са съгласни да се пристъпва към ново строителство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.