1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проектозаконът за горите ще бъде дискутиран в парламентарната комисия по земеделие

Проектозаконът за горите ще бъде дискутиран в парламентарната комисия по земеделие

Облекченият режим за строителство на ски-писти и съоръжения в държавния горски фонд предизвика серия граждански протести

Проектът за Закон за горите ще бъде наново дискутиран в парламентарната комисия по земеделие днес. Законопроектът беше приет на второ четене в комисиите на парламента и беше внесен за финално гласуване в пленарната зала. Там той обаче бе посрещнат с подчертано неодобрение от опозиционните партии и бе оттеглен за поредно обсъждане в комисия.

При второто четене в пленарната зала до същинско гласуване така и не се стигна заради поредните спорове по най-дискусионните текстове в проектозакона - поправките "Витоша ски". Става дума за промените, които облекчават режима за строителство на ски-писти, лифтове, влекове и съпътстваща ски инфраструктура в държавния горски фонд. Те предизвикаха шумен скандал и серия граждански протести, организирани от природозащитните организации, в цялата страна, пише "Дневник".

Въпросните текстове бяха поискани персонално и съвсем открито от фирма "Витоша ски", която е собственик на повечето лифтове и влекове над столицата. В края на миналата година на среща с ръководството на Изпълнителната агенция по горите към агроминистерството от фирмата заявиха, че преди законовите улеснения да станат факт, няма да пуснат лифтовете на Витоша.

Въпреки първоначалното възмущение и недоумение, което предизвика искането у ръководството на агенцията, поправките бяха изготвени за "отрицателно време" и внесени за гласуване. "Витоша ски" пък изпълни заканата си и не пусна лифтовете, така че ски сезон над София нямаше. Оказа се, че през 2008 г., когато фирмата приватизира големия кабинков лифт от Симеоново до зона Алеко, дотогава общински, с договора тя е била задължена да "запази предмета на действие" на бившето общинско дружество, но не и изрично да експлоатира лифта всяка година.

Поправките, подготвени по искане на фирмата и подкрепени от ГЕРБ, предвиждат ски-писти и съоръжения вече да се строят в горския фонд без преобразуване на земята, с отстъпено право на строеж, което да се подновява на 10 години. Така терените ще останават гора на хартия, а фирмите ще могат да строят върху тях срещу определена такса. Таксата за 10 години е равна на сумата за компенсаторно залесяване, която биха плащали за изключване на терените от държавния горски фонд, изтъкнаха от ИАГ. Така обаче биха се спестили залесителните такси за частните терени, където държавата не е собственик и не отстъпва строително право - такива са горите около Пампорово в Родопите например, както и в други ски курорти в страната.

Според поддръжниците на закона от управляващата партия, поправките ще дадат възможност на икономически изоставащите планински райони в провинцията да се развиват като туристически дестинации. Депутатите от опозицията обаче окачествиха текстовете като "явно лобистки" и обслужващи "Витоша ски" и няколко големи фирми, които имат планове за ски зони в страната. Противниците на законопроекта заявиха, че той представлява нерегламентирана държавна помощ и може да доведе до европейски санкции за държавата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.