1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Професори от университета в Болоня са разтревожени от незаконното строителство в резерват "Яйлата"

Професори от университета в Болоня са разтревожени от незаконното строителство в резерват "Яйлата"

Те са изпратили до кмета на Каварна Цонко Цонев писмо

Професорите Антонио Панаино и Пиерфранческо Калиери от университета в Болоня са изпратили до кмета на Каварна Цонко Цонев тревожно писмо във връзка с незаконното строителство в археологическия резерват "Яйлата". Двамата професори са координатори на съвместния българо-италиански екип, сформиран в сътрудничество с Историческия музей в Каварна, който от 2002 г. изучава защитения археологически резерват.

Първият сигнал за интензивна работа по изливане на бетон в резервата беше подаден непосредствено преди изборите от художника Владимир Руменов, който е бил очевидец на работата. Впоследствие той създаде и група "Свободен Камен бряг" във фейсбук. Природозащитникът Тома Белев също привлича общественото внимание към случая, а по-късно и коалиция "За да остане природа в България" настояха за незабавно спиране на строежа.

На 14 май кметът на Каварна Цонко Цонев издаде заповед, с която спря временно строителството.

Собственикът на имота, в който се изгражда бетонната постройка, Иван Павлов твърди, че теренът не попада в границите на защитената местност и има всички необходими документи, в това число съдебни решения, които потвърждават правото му да строи на брега.

Според резултатите от проверка на ДНСК обаче при строителството в археологически резерват "Яйлата" са допуснати нарушения при издаване на разрешението за строеж и груби нарушения на нормативната уредба по устройство на територията, опазване на околната среда и културното наследство.

В писмото си професорите Панаино и Калиери твърдят, че "с богатата си концентрация на археологически останки от праисторически пещерни жилища до късноантични византийски и средновековни крепости, "Яйлата" е археологически резерват не само с национално, но и с международно историческо и културно значение".

Професорите от университета в Болоня пишат още, че са учудени и разтревожени от разпространените доклади и снимки,  от които става видно, че два етажа от масивна незаконна постройка са били построени в непосредствена близост и евентуално дори в рамките на все още неизследвани късноантични некрополи и сарматски култови обекти, които са от голямо значение за Евразийската археология.

"От доклада на Националната дирекция за строителен контрол в България (ДНСК) разбираме, че въпросното незаконно строителство е било извършено в пряко и грубо нарушение на българското законодателство по отношение на националните археологически резервати и територии с биологично разнообразие, както и в нарушение на регламентите на Европейската комисия, касаещи защитените зони в "Натура 2000". Те са подписани от България при влизането й в Европейския съюз през 2007 година", припомнят в писмото си професорите Панаино и Калиери.

По-нататък в кореспонденцията си до кмета на Каварна те пишат, че в качеството ни на международни учени, които са работили в застрашената територия, присъединяват гласовете си към призивите, както държавните институции, така и общинските власти в Каварна да предприемат всички възможни ефективни мерки за премахване на незаконното.

"Ние сме на Ваше разположение за всякакви международни действия, които могат да помогнат в предприемането на всички необходими стъпки", декларират в писмото си до Цонко Цонев професорите Антонио Панаино и Пиерфранческо Калиери.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.