Прогресивното изчезване на едрите хищници застрашава екосистемите на планетата

Над две трети от видовете са с намаляваща популация

Прогресивното изчезване на едрите хищници като лъвове, вълци, пуми... застрашава екосистемите на планетата, предупреждават учени. Международният им екип апелира за действия в тяхна защита. Над две трети от видовете (31 посочени) са с намаляваща популация. Седемнайсет от тях вече са ограничени до по-малко от половината от територията, която са заемали първоначално. Данните от изследването са публикувани в списание Сайънс (Science) от 10 януари.

Големитe месоядни животни са доведени до унищожение в много от развитите страни в Западна Европа и в източната част на САЩ. А ловът им в целия свят продължава, посочват със съжаление учените, предаде АФП.

При това, твърдят изследователите, всичко показва, че тези хищници играят важна роля в поддържането на деликатния баланс на екосистемите. "В световен мащаб ние губим нашите големи хищници", заяви Уилям Рипли (William Ripple), професор в катедрата за горските екосистеми в Университета на щата Орегон и водещ автор на изследването.

"Много от тези животни са застрашени, когато техните територии се свиват бързо. И по-голямата част от тях са изложени на риск от изчезване, локално или по целия свят", твърди той. Според него е "парадоксално, че тези видове изчезват, докато ние сме все по-наясно с тяхното значение в поддържането на екологичното равновесие".

Американски, европейски и австралийски учени смятат, че е време да се постави началото на световна инициатива за повторно въвеждане на тези животни в природата и попълване на популациите им по примера на европейската, която в Европа има за цел да върне отново необходимото присъствие на вълци, рисове и кафяви мечки в естествената им среда.

За целите на изследването Рипли и колегите му са се насочили към седем вида, чието въздействие върху екосистемите е предмет на множество изследвания. Ето ги и тях: африканският лъв, европейският рис, леопардът, сивият вълк, пумата, морската видра и дивото куче динго в Австралия.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.