Прогресивното изчезване на едрите хищници застрашава екосистемите на планетата

Над две трети от видовете са с намаляваща популация

Прогресивното изчезване на едрите хищници като лъвове, вълци, пуми... застрашава екосистемите на планетата, предупреждават учени. Международният им екип апелира за действия в тяхна защита. Над две трети от видовете (31 посочени) са с намаляваща популация. Седемнайсет от тях вече са ограничени до по-малко от половината от територията, която са заемали първоначално. Данните от изследването са публикувани в списание Сайънс (Science) от 10 януари.

Големитe месоядни животни са доведени до унищожение в много от развитите страни в Западна Европа и в източната част на САЩ. А ловът им в целия свят продължава, посочват със съжаление учените, предаде АФП.

При това, твърдят изследователите, всичко показва, че тези хищници играят важна роля в поддържането на деликатния баланс на екосистемите. "В световен мащаб ние губим нашите големи хищници", заяви Уилям Рипли (William Ripple), професор в катедрата за горските екосистеми в Университета на щата Орегон и водещ автор на изследването.

"Много от тези животни са застрашени, когато техните територии се свиват бързо. И по-голямата част от тях са изложени на риск от изчезване, локално или по целия свят", твърди той. Според него е "парадоксално, че тези видове изчезват, докато ние сме все по-наясно с тяхното значение в поддържането на екологичното равновесие".

Американски, европейски и австралийски учени смятат, че е време да се постави началото на световна инициатива за повторно въвеждане на тези животни в природата и попълване на популациите им по примера на европейската, която в Европа има за цел да върне отново необходимото присъствие на вълци, рисове и кафяви мечки в естествената им среда.

За целите на изследването Рипли и колегите му са се насочили към седем вида, чието въздействие върху екосистемите е предмет на множество изследвания. Ето ги и тях: африканският лъв, европейският рис, леопардът, сивият вълк, пумата, морската видра и дивото куче динго в Австралия.

Тези различни проучвания показват, че намаляването на популациите на пумата и вълка в американския национален парк Йелоустоун (Yellowstone) е довело до увеличаване на броя на животните, които се хранят с листата на дървета и храсти, като елена. Това явление нарушава растежа на растенията и засяга птиците и дребните бозайници, обясняват авторите.

В Европа изчезването на риса се свързва с пренаселеността от сърни и диви зайци, а изчезването на голям брой лъвове и леопарди в Африка доведе до експлозивно нарастване на броя на вид павиани, които нападат културните растения и стадата. Намаляването на видрата в Аляска доведе до силно увеличение на морския таралеж и намаляване на кафявите водорасли, с които той се храни. По този начин се избягва пренаселеността с тревопасни, което позволява на горската флора да расте и складира повече въглероден диоксид, основният парников газ, който помага в борбата срещу глобалното затопляне, информира БГНЕС.

Но авторите на това изследване признават, че ще бъде много трудно да се убедят хората да допуснат отново в голям мащаб тези хищници свободни край себе си. Тези животни вдъхват страх у хората, които са им обявили отдавна война в защита на добитъка и своята общност, отбелязват те.

Един от примерите е неуспехът на американските природозащитници да се противопоставят на премахването на федералната защита на вълците в Монтана и Айдахо през 2011 г., последвано през 2012 г. от Уайоминг под натиск от страна на фермерите.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.