1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Производители на екоенергия обвиниха държавата в лошо прогнозиране

Производители на екоенергия обвиниха държавата в лошо прогнозиране

Бизнесът открива неточности и в прогнозите за дела на възобновяемите енергийни източници

Асоциацията на производителите на екологична енергия (АПЕЕ) ще изпрати в Европейската комисия свой алтернативен вариант на екшън плана за развитие на възобновяемата енергия до 2020 г. Той ще се различава от държавния план, представен в края на миналата година в Брюксел, съобщи  председателят на асоциацията Велизар Киряков на конференцията "Новата енергийна стратегия за развитие на енергетиката: Конкуренция, устойчивост, ефективност и по-чиста среда".

Един от примерите, дадени от фирмите е, погрешната според тях прогноза на държавата за ръста в производството на биогоривата. Според европейските изисквания към 2020 г. делът им в транспорта трябва да достигне 10%. Според АПЕЕ обаче страната не само че няма да е в състояние да ги произвежда, но и ще трябва да внася близо половината от изискваното количество, а това е доста над прогнозирания от правителството недостиг.

Бизнесът открива неточности и в прогнозите за дела на възобновяемите енергийни източници. До края на тази година делът им в българската енергетика трябва да достигне 11%.  Според шефа на дирекция "Енергийна ефективност" в Министерството на икономиката Костадинка Тодорова предварителните данни сочат, че България ще го постигне. От асоциацията обаче изразиха съмнения, че това ще стане заради бавния ръст на изграждане на нови инсталации./dnevnik.bg

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.