1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Производителите на зелена енергия ще поискат президентско вето върху "такса ВЕИ"

Производителите на зелена енергия ще поискат президентско вето върху "такса ВЕИ"

Снимка:

Това съобщи Меглена Русенова, председател на УС на Българската фотоволтаична асоциация

Производителите на зелена енергия ще поискат от президента Росен Плевнелиев да бъде наложено вето върху текстовете, с които се облагат с 20% такса приходите от зелена енергия. Това съобщи Меглена Русенова, председател на УС на Българската фотоволтаична асоциация, цитирана от Агенция "Фокус". Те бяха приети тази сутрин от Народното събрание.

Представители на ВЕИ сектора участват в провеждащия се в момента протест пред Народното събрание. Русенова заяви, че колегите й ще продъжат с протестните действия.

"Ще търсим проевропейски настроените български народни представители, около една пета, и ще поискаме от тях да сезират Конституционния съд за произнасяне за противоконституционност на приетите текстове от парламента. Ще потърсим и президента и ще поискаме да наложи вето и да сезира Конституционния съд за обявяване на приетия текст, с който се национализира частен капитал в България, за противоконституционен", обяви Русенова.

Тя допълни, че организациите в сектора разчитат на бърза реакция и на Европейската комисия, която е била сезирана още миналия четвъртък. В сряда следобед от кабинета на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу се получило потвърждение, че той се ангажира с бърза реакция по проблема, посочи Меглена Русенова.

Решението, с което парламентът подкрепи "Атака" за 20-процентна такса върху приходите на зелените производители, е комбинирано с ограничаване на часовете, в които работят зелените централи. Практически парламентът гласува да ни бъдат отнети 43% от приходите, изчисли Русенова.

Тя допълни, че успоредно с това от Нова година предстоят разходи за балансиране, около 10%, и определяне от ДКЕВР на нова цена за достъп, чийто размер още никой не знае. По думите й всичко това означава, че днес българският парламент, подкрепяйки "Атака", е подкрепил национализацията на зелените производители в енергетиката. Няма нито един бизнес инвестиционен проект, който да не фалира, ако му бъдат отнети над 55% от приходите, заяви Русенова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.