1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Производството на "зелена" енергия ще се увеличи с още 20% до края на годината

Производството на "зелена" енергия ще се увеличи с още 20% до края на годината

В най-кратък срок към енергийната мрежа ще се присъединят между 300 и 400 мегавата нови мощности

Производството на ток от слънце, вятър, вода и биомаса ще се увеличи с още 20% до края на годината. Това стана ясно от думите на Митю Христозов, изп. директор на Централното диспечерско управление към Електроенергийния системен оператор пред журналисти по време на международния ядрен форум "Булатом".

Той обясни, че в най-кратък срок към енергийната мрежа ще се присъединят между 300 и 400 мегавата нови мощности на възобновяема енергия. Това означава, че останалите централи - ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ ще работят с още по-ограничено производство ако потреблението на ток в страната остане ниско.

ЕСО е разгледало два алтернативни сценария за развитие на системата си до 2022 г.  - при увеличение на потреблението и при запазване на настоящото ниво. Нито един от плановете обаче не предвижда изграждане на нови ядрени мощности, обясни Христозов.

По думите му в момента големият проблем на системата е факта, че към нея са присъединени много възобновяеми източници, които произвеждат нестабилна енергия и липсват мощности, които да ги балансират.  От началото на годината производството на "зелен" ток в страната вече заема 25% от общо потребената енергия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.