1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Производството от всички вятърни и фотоволтаични централи на територията на страната ще бъде ограничено

Производството от всички вятърни и фотоволтаични централи на територията на страната ще бъде ограничено

Целта е поддържане на баланс между производство и потребление на електроенергия

Производството от всички вятърни и фотоволтаични централи на територията, обслужвана от ЧЕЗ, ще бъде ограничено за периода от 10:00 ч. до 17:00 ч. Териториалните диспечерски управления на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД разпоредиха на "ЧЕЗ Разпределение България" АД да бъдат ограничени максималните работни мощности с 40%, поради дисбаланс между производство и потребление на електрическа енергия.

Разпорежданията на оперативния персонал на Териториалните диспечерски управления на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД са задължителни за изпълнение от оперативния персонал на ЧЕЗ и за оперативния персонал на производителите на електрическа енергия, присъединени към съответната електроразпределителна мрежа.

Производството на електроенергия от фотосоларни паркове и вятърни електроцентрали, присъединени към електроразпределителната мрежа на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи, ще бъде ограничено от 10:00 до 17:00 часа. Ограничението на производството на електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ) с 40% е по разпореждане на Електроенергийния системен оператор, поради необходимостта от поддържане на баланс между производство и потребление в електроенергийната система.

На територията на област Добрич ще бъдат ограничени всички фотоволтаични централи и само тези вятърни централи, които са присъединени към подстанции "Нона", "Тервел", "Добрич", "Крушари" и "Фаворит". На територията на останалите области в Североизточна България ще бъде ограничено производството на електроенергия от ВЕИ, присъединени към всички подстанции.

В изпълнение на получено оперативно разпореждане от Електроенергийния системен оператор (EСО), EVN България Електроразпределение ще разпореди на всички фотоволтаични и вятърни електрически централи с мощност над 30 kW, присъединени към електроразпределителната мрежа в Югоизточна България, да ограничат мощността си с 40% за времето от 10:00 до 17:00 часа г. Целта на ограниченията е поддържане на баланс между производство и потребление на електроенергия в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.